Egy férfi - Valaki közülünk

Valaki közülünk: Az utóbbi években a férfi egyre inkább gyűjtögető lett. Új tulajdonság. Honnan szerezte a gyűjteményét? Ahonnan tudta. Gyerekkorától idősebb koráig mindig a pillanatra fókuszált, ösztönösen, meg is tudta ragadni.

Nem tanulta meg, hogy kitartóan végig vigyen valamit. Lepörögtek róla az elvárások. Mindig azt tette, amit akart, ha helyes, ha nem. Személyiségében változást hozott a súlyos betegség túlélése. Érdeklődött a kiskert iránt, munkálkodott és „építkezett.” Idősebb korban tevékenyebb lett. Milyen alapokat épített magában? Amilyet idősebb korban meg tud teremteni az olyan ember, aki a beszédhez szokott. Kellett a sikerélmény, keményen dolgozott. Az emberi szervezet azonban időnként megálljt parancsolt. Ahogy múltak az évek egyre kevesebbet bírt. Zavarta, nem volt hozzászokva a nehézségekhez, Kitalálta, hogyan tud másként is, egy kis mellékeshez jutni. Ebben is megakadályozták. Elbizonytalanodott. Embereket veszített, megszakadtak a kapcsolatai. Mérlegelte a helyzetét? Nem valószínű. Meg akart felelni a párjának, hajlékonyabb és elfogadóbb lett vele, a nő pedig éppen az ellenkezője. – Mi lett a férfivel? Bujkál, még önmaga elől is.

„Ha valaki egy másik emberi lényt olyan szinten szükségesnek érez a létéhez, mint a levegőt, az nem szerelem, hanem függőség.” – „ A romantikus popdalok szerzői rendszeresen összekeverik az egészségtelen rögeszmét és a frusztrációs vonzalmat a szerelemmel.” (Oravecz Éva Csilla: Mi közük a szerelmes daloknak a szerelemhez? = Nők Lapja, 2018. 23. szám)

Ide kívánkozik, a szerelem témájába, Szabó Lőrinc verse: Semmiért egészen. Közhely: minden ember más.  A szerző férfilelke biztosan különbözik az átlagos férfilélektől? - Viszont általában a női agyra és a férfi agyra is megszületett egy hasznos, közérthető könyv, mégpedig Anne Moir – David Jessel tanulmánykötete az Agyszex főcímmel és Női agy és férfiész? alcímmel.

Miért éppen Szabó Lőrinc versét emeltem ki, amikor a magyar és a világirodalom tele van szerelmes versekkel? Ezt a verset nehezen tudtam elfogadni, de ma már érzem, hogy a mindenható férfilélek szólal meg benne.

"Ha azt kérdezed, igazi szeret köt-e össze egy másik emberrel, kérdezd meg magadtól: Mennyire vagyok szabad ebben a kapcsolatban? Ha nem vagy szabad, akkor ez nem szeretet, csak ragaszkodás." (Müller Péter)