Tükörlabirintus (kéziratos cikk)

Tükörlabirintus

Élet és emberképek egy kötetben

 

Vannak emberek, akik azon túl, hogy hétköznapi nyelven kommunikálnak, belső késztetést éreznek arra, hogy versekben, azok szabályos keretein belül fejezzék ki gondolataikat, érzelmeiket. Közéjük tartozik Balogh Márta, aki itt él közöttünk Dunaújvárosban, de Pusztaszabolcson dolgozik, s akinek a közelmúltban jelent meg „Tükörlabirintus” c. kötete. Az ünnepi Könyvhéten, az írók boltjában dedikálta könyvét, s ennek apropóján vallott irodalmi munkásságáról, édes gyermekeiről: a megszületett írásairól. Több évtized válogatott írásait tartalmazza a kötet – műfaji korlátok nélkül, a versek mellett publicisztikák, úgynevezett szösszenetek is fellelhetők.

 

- Az összeállításban melyek a legkedvesebb írások?

- Nehéz választani, talán az „Élet tánca a tánccal”című, amely az emberi élet fontos mozzanatáról, az ősi élvezetről, a rítusról, a szexusról, a varázslatról szól. Az „Ahogy hagyta” félperces – könnyed, játékos, derűs szerelmi villongásait a pillanatképek természetes szépségében élvezhetjük, miközben számtalan hétköznapi feladat, tevékenység szövi át életünket. A címadó „Tükörlabirintus” a megfogható és a megfoghatatlan sajátos ötvözete:„Ha a szirom átselymíti vágyad Fürödj meg benne – legyen álmod Csupa rengeteg Tetejébe tornyosuló mámor”.

 - Van-e olyan közöttük, amit újból és újból előveszel?

-„A pillanat” c. publicisztikát sokszor újraolvasom, belőle merítkezem: A pillanat megragadása egyszeri és vissza nem térő lehetőség” – sorral kezdődik az írás, amelyben tételről tételre haladok a pillanat sajátosságainak kifejtésével.

 Izgalmasak a félpercesek, ahogy nevezed, szösszenetek.

- A cím tájol, utal a mondanivalóra. „A későn kapott virág”, „Meztelenek”, „Viharban”, Félelem nélkül”, „A  baleset”, „Bizalom”, hogy csak néhányat említsek, vagy a „Táncba vitték” című, mely utóbbinak alanya „olyasmire vágyott, ami nem is létezett”.

 

- Hangulatversek közé melyeket sorolod?

- „Apámnak”, „Hamisan csengők”, „Budapest”, „Őszinteség”, „Szépség”, „Végtelen vágy” , „Anyámnak”, Vigaszul” stb. a nőiség, a szépség, a harmónia iránti vágy, a jövőbe vetett hit, mind megfogalmazódnak ezekben az írásokban.

 A kötet Életképek, „Szellemidézés”, Barátság – szerelem, Emberképek, a Természet, Gyerekvilág, s a legvégén Bölcsességek fejezetekre tagolódik, másfélszáz írással a hasábjain.

 „Balogh Márta keresés közben jeleket hagy labirintusában. Jeleket, melyek talán az eltévedőt igazítják útba. Már ha értőn olvassa a jelek üzenetét” – írja Kálnay Adél a könyv hátsó borítóján.

 (A kiadvány Budapesten jelent meg.)

 Írta: Szente Tünde