Bencus, gondolatok

Hónapok óta nem láttam Bencust. Nem számítottam a találkozásunkra. Meglepődöm, amikor látom beállni a kocsijukat a ház elé. Anya kiszáll és kérdezgeti fiacskáját, megismer -e?  Fülig ért a szája, Márti-

Márti-Márti skandálja, kiabálja, majd szalad fel a lépcsőn, hogy elmondja maminak a nagy újságot, jön-jön… Mamája nevetve mondja, hogy tudja, telefonon már megbeszéltük. Bencus sokat nőtt, hat centit, mióta nem láttam. Ugyanolyan játékos, eleven, mint amilyen korábban volt. Anya meséli, hogy együtt volt az unokatestvéreivel és csak egy kis darab csoki jutott neki. Nézi-nézi, kicsinyelli, majd gyorsan bekapja, nem akart osztozkodni senkivel. A csoki, az édesség még mindig anya-apa kontroll alatt van. Szerencsére szereti a gyümölcsöt, és az ilyen édességgel is kiengesztelődik. Az óvodában mindent megeszik, nincs vele gond. Dicsérik gazdag szókincsét és az önállóságát. Azt látom, hogy a színjátszáshoz válogatják a mamival a szereplőket, beszélteti őket. Most éppen a ragadozó állatoktól kell félni, jönnek és elragadnak. A háziállatoknak sikerül elbújniuk, aki pedig óvatlan, az a vadak zsákmánya lesz. Jó látni, hogy élvezi a szerepeket. Mamája időnként figyelemre oktatja, hadd váltson néhány szót anyával. Bencus hallgat a feszültség nélküli szavakra, mint minden gyermek igényli a vele szembeni türelmet, az ideges felnőttre rosszul reagál. Gyorsan múlik az idő, anya készülődik, Bencus is tudomásul veszi. – Öltözködik, majd búcsúzkodik, pillanatok alatt el is tűnik, már csak a léptek zaja hallatszik a lépcsőházból.

A mami huncut, játékos, nem hagyja magát, „kiharcolja” mindig, amit akar, és Bencus belemegy a játékba. Benne is van huncutság, igényli a szokatlan, meglepő mozdulatokat, az akaratot és a gondolkodást edző viselkedésformákat, a játékos ellenkezést, az újdonságokat a cselekvésben, a fordulatokat, a változásokat a szerepekben.

2017. férfi kézilabda Vb negyeddöntő: Norvégia győzött Magyarország válogatottja ellen 31:28-ra, nem kerültünk be a legjobb négybe. Mindezek ellenére nem kell szégyenkeznünk, a második félidőben nagyon jól játszottunk. Szép volt fiúk! Köszönjük.  (A hetedik helyet szereztük meg.)

A kritikus kritizál, az író pedig újraalkotja a filmet a maga eszközeivel… 

A bizonytalanságot leginkább a kétségek gerjesztik, de számtalan olyan jelenség van, amely elbizonytalaníthatja az embereket.

Az ajándék legtöbbször meglepetés. Kaptam egy olyan szobatársnőt, a másodikat, akit nem vártam. Vékony, magas, jó megjelenésű hölgy volt, akit ajándék szobatársnak mondtam, olyan jó gondolkodású, fiatalos, gyors mozgású korombeli hölgy volt. Egy-egy pozitív szembesülés mindig feltölt engem, ha visszagondolok rá.

Ernest Hemingway: Soha ne légy szomorú
Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.
A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.
Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.
Kérdezhetnéd, miért élünk, de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem, mely mindhalálig megmarad.
Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat.
Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed.
Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.
Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd:
A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.