Balogh Márta: Szilánkok (recenzió)

A dunaújvárosi nyugdíjas szerző, egykori könyvtáros, Csurdu Balogh Márta negyedik könyve a bemutatkozó kötetéhez (Tükörlabirintus, 200512248) hasonlóan verset és rövid prózát egyaránt tartalmaz. A Szilánkok cím élesen ható

gondolatokat sejtet, legyen bár szó líráról vagy prózáról. A változatos tematikájú szövegeket a szerző csurdu.hu című weboldaláról gyűjtötte egybe. Az amatőr író művét „Zsibi”, azaz Páli Zsuzsanna emlékének ajánlotta, aki Dunaújváros és Fejér megye, majd később Székesfehérvár egykori főépítésze volt, nemkülönben Balogh Márta szellemi szövetségese, ami a rövid előszóból is kiderül. Ízelítőül egy önvallomás, gondolatszilánk: „A lírára, a fenséges szavakra, a szép hangokra jobban van fülem, mint az ellenkezőjére. Van, aki azt mondja, hogy a negatív dolgokból tud tanulni. Valószínű, hogy tehetsége van ahhoz, hogy a rosszal szembesüljön, felül tud emelkedni rajta, nem veszi át a negatívot, nem éli meg, és értelmezi, levonja belőle a tanulságokat. – Vajon, a negatív tanulságok hogyan szolgálják az emberi közösséget? A szépről tudjuk, hogy energiát adhat… Tanulási folyamatban élünk egész életünkben, anélkül is, hogy észrevennénk. Van, aki haragban van a tanulás szóval, neki azt mondanám Ady szavaival: »Az Élet él, és élni akar«…” "www.kello.hu © minden jog fenntartva"

A Szilánkok című könyvemről

A Szilánkok című könyvhöz azok a gondolatok kapcsolhatók, amelyek a könyvben vannak. Ami a honlapomon megtalálható mind más-más állapothoz, helyzethez, pillanathoz köthetők, de a „Szilánkok” című könyvemhez nem kapcsolódnak.

-

csurdu - Balogh Márta

Szilánkok (újságcikk részletek)

csurdu.hu=Menü=Sajtó 

Szente Tünde: Az ember arra született, amire biztatja magát.  (Idézetek az interjúból)

A „Tükörlabirintus”, a „Titkok álommásai”, „Lili – röpke lepke röptetője” című kötetek után jelent meg a mostani: a „Szilánkok”- meséli Balogh Márta, akinek valamennyi kötete ott sorakozik a könyvespolcomon. A cím az élet csillámaira, parányaira utal. Pillanatképek, gondolatok, aforizmák, líra, szösszenetek, életképek, élethelyzetek találhatók a könyvben. A szövegek olyan érintések, amelyeket bárki átélhet. A könyvet szemezgetve jó olvasni. Néhány cím önmagáért beszél: Égbolt mese egy pillanatban, Felvert álmodó, Zsibinek, A tollak lázadása, Szerelemháló, Élnek vagy konganak a szavak, Festi magát az ég,  Fütyörke, Gyökércsipke, Lélekbontó.

A negyedik könyvem a Szilánkok, amely a Tükörlabirintussal „egységbe” fogja eddigi munkámat, valamint lezár egy szakaszt az írói tevékenységemben. A csurdu.hu honlapom a forrás, amely 2011-től működik. 

„Hiperérzékeny és szenvedélyes megfigyelő, minden érzékével nyitott a világra. Összeszedettség és érthetőség jellemzi az írásait. A feszültséggubancokat, azokat az „ütéseket”, amelyeket a világra nyitott ember kintről kap – poétikai fortélyokkal és külső tónusokban rezgő iróniával letisztázza. Néhány vonással, de annál szemléletesebben ábrázol karaktert, állapotot és szituációt.” – írta olyasvalaki, aki jól ismer engem és az írásaimat.

„A láng, bár kicsi, mégis képes másokat is feltüzelni. Írásaidra a balladai tömörség és a befejező csattanó jellemző. Új műfajú: webes írás. Ma túl sokan kérik a figyelmünket, azért csak rövid időre tudjuk megadni, A könyv értéke éppen az, hogy rövid idő alatt képes fontos gondolatokat, érzéseket átadni.” 

- Az egyik olvasót idézve: „Az írások tetszenek, ezt általánosságban mondhatom. Van olyan, ami engem nem érint meg, de van olyan is, ami kimondottan előidézi az olyan érzéseket, amelyeket már hasonló szituációban megéltem. Azt jelenti tehát, hogy jó, mert eléri a célját.”

. Bennem néhány éve érett meg a szösszenet, a lírai szösszenet műfaja, meg az egyperces pillanatképeké, életképeké. A rövidség arra jó, hogy az olvasó hamarabb túljut a szövegen, valami mást él meg, mint a saját világa, mégpedig rövid idő alatt. Persze, vívódom, vajon az emberek tényleg mást élnek meg gondolataim által? Vajon megérint-e bennünket egy olyan történet, amely velünk is megtörténhet? Ki és mivel szembesülhet nap mint nap? Vajon érdeklődnek az emberek ilyesmi iránt? A kötet lírai betétei feloldják a szövegkörnyezetet. A lírám a képzelet műve, a prózám pedig a tapasztalaté. Az életképek, pillanatképek jegyzetek, egypercesek, irodalmi fotók. A szösszenetek, gondolatok pedig asszociációk – magyarázza Márti. – Azért is, mivel az egyik főiskolai szakirányom a magyar, sok irodalmat olvastam. Zsibi pedig arra ösztönzött, hogy a legújabb irodalommal is foglalkozzam.

Pénzes Petra grafikussal évek óta kiegészítik egymást. A Lili gyermekkönyvecske illusztrátora, a mostani kötet címképtervezője a Szilánkok-ról így vall: Szeretnék úgy festeni, ahogyan Márti ír. Olyan kifinomultan fogalmaz, hogy mindenki megtalálja benne a szája ízéhez valót. Meg tud érinteni, meg tud jeleníteni mindenféle embert.  Meg tudja mutatni azt is, ami az ember mögött van. Én közelebb állok a képi művészethez, mint az írotthoz. Ezért ilyen hasonlattal élek: a Szilánkokban Márti impresszionistaként állít emléket Zsibinek. Úgy adja vissza lényét, mint egy jó festő, aki tudja, hova kell még egy kis szín, egy folt, egy vonás, hogy a kép teljes legyen, még akkor is, ha a pillanatot ragadja meg. Hiszem, hogy az emlékszilánk megragadásával is teljes képet festhetünk valakiről, aki fontos számunka, akár tollal, akár ecsettel tesszük. Köszönöm szépen a lehetőséget Mártinak, hogy ennek a könyvnek is részese lehettem, még ha csak egy ecsetvonásnyira is.

 

-

csurdu - Balogh Márta

Hozzászólás

Igaz, hogy kapok nyugdíjat 2011 januárjától, de azóta a egfőbb tevékenységem az írás, mégpedig „főállásban”.

-

csurdu - Balogh Márta

csurdu

Csurgó, a szülőváros első szótagja és Dunaújváros, a mai élettér első szótagja és összetétele:  csurdu

-

csurdu - Balogh Márta