Baleseti oktatás (líra), Gondolatok

Csurdu: Baleseti oktatás

Kipottyanok középre

kikeveredve

 kezemben

 kötegek

 papírtekercsek

egyiket tartva

 olvasok

 torkomat feszítve

baleseti

  veszélyek ellen

apró intelmeket

sorolom sorba

 személyre

 gépre

 szerszámra

 hogyan

 miként

 meddig

 tilosba menni

 tilosba hajtani

 tilosat tenni

 tilosba járni

 szigorúan tilos

 

Futball: A jó kapus azt is látja, amit a többiek a pályán, a játék hevében észre sem vesznek. A riporterek azért kérdezik többször a kapusokat is a lejátszott futballmeccsel kapcsolatban.

Az impulzív embernek gyorsabbak a reakciói, nagyobb késztetése van a mozgásra. Mi következik ebből? Többet mozog az átlagnál, de a megfontolás nem az erénye. Gyorsan meg akarja oldani a feladatokat, és azt veszi észre, hogy egy nap alatt sosem ér a végére? Ez természetes, ha ezzel tisztában van, a türelem is hozzá pártol, jobb lesz a közérzete. – Vajon, tényleg annyira rossz a türelmetlenség? Igen, hiszen a feszültség nemcsak őt, magát, hanem többi embert is zavarhatja.

Gúnyolódik azon, amit nem képes felfogni, amit nem ért, pedig ha hallgatna, jobban járna.

A költő is ember, annak ellenére, hogy olyasmit tud, amire nem mindenki képes.

Csalódtam a japánok futballjátékában a lengyelek elleni meccsen. Ez a nagy kapuvédelem emlékeztet arra a vízilabdameccsre, amikor a magyar pólós lányok sokkal jobbak voltak csapatjátékban az ellenfélnél, akik felálltak a saját kapujuk elé, és egy embert lesipuskás módon elöl tartottak, csak védekezésből állt a játékuk, és csak egy emberre bízták azt, hogy gólt lőjön. Az ötméteresek dobását nem tartom nagy teljesítménynek a vízilabda játékban, a fociban pedig a tizenegyesekkel sem értek egyet, hogy az döntse el, hogy melyik csapat a jobb.  A csapatmunkát igénylem, mint minden ember, aki szereti a sportot.