Az álmok valóra válnak, Árnyalatok, Éli könyve

Csurdu: Árnyalatok - Hány éves vagy? - Egyértelmű. Az idő meglátszik az embereken, ha gyerek azért, ha felnőtt azért. Az elmúlás és a jövendő képzete megerősít vagy meggyengít minket, de rajtunk múlik, hogy hogyan éljük meg.

Vannak ösztönök, de milyenek? - Igények ezek is, fülön foghatók. A gyerek mellett ott áll a felnőtt, és a felnőtt mellett ki áll? Ha senki sem mondja neki, nem is olvas, akkor honnan tudná? Szólj hozzá, szólj rá, hogy tudja! Tudatos vagy ösztönös? - Sokszor látszik a viselkedésen. - Az újdonság becsapós dolog: van olyan, ami a szemnek való, csak látszat, de a szellemé az igazi, amiért neki kell megküzdenie, és saját maga megteremti, létrehozza. Sokaknak vagy keveseknek adatik meg? - Az ember magába néz, az életműve önmagáért beszél. Felelőssége meghatározó tulajdonsága - mindegy, hogy kicsi vagy nagy. A rózsa is annak nyílik szebben, aki szereti. Az ember is annak nyílik jobban, aki megérti. A tudás is annak a fejében rak fészket, aki tudja, mit kell tenni. A tudós pedig úgy gondolkodik, hogy végigvihesse azt is, ami ezután születik meg. A legtöbben már megtapasztalhattuk az "aha!" élményeket, a rögtön kapcsolások felismeréseit. A nagy pillanatok vagy a kicsik hozzátartoznak az életünkhöz. - Elszórakozta az időt. Tudta, hogy valamit csinálnia kell. A párnája alá rakosgatta a könyveket. Apja látta, nevetve mondta - reggelre mind a fejedben lesz. Lehet benne igazság, mert hajnalban sokkal ismerősebbek voltak a szövegek, mint este. - Arról van szó, hogy minden benyomásnak ki akarja szolgáltatni magát. Amíg az egyes benyomások másokat cselekvésre késztetnek, vagy megfontolásra kényszerítenek, addig benne hangulatot keltenek, a kedélyállapota változik. Ha a tettre ráhangolódik, tettek sora következik, meg is lesz az eredménye. Rendre rend jön. Hitt ebben. Megtapasztalta, Tegye, tovább is, igyekezettel! Lehet színes egyénisége vagy színtelen, színváltozásai látszódnak. Igen, így van ez, legalább ezt tudja.

 

 

Csurdu: Az álmok valóra válnak - Ne is álmodj róla! Ne ábrándozz! - A szavak megerősítés helyett feloldják az ember lelkesedését, mintha hideg zuhanyt kapna. Számtalanszor előfordul. Mégis megosztja másokkal, ha olyasmit talál ki,

ami a hétköznapok világába nehezen illeszkedik, de csak legyintenek rá: már megint játssza az eszét. - Igen, magunknak játszunk. Rámegy sok éjszakánk. Hiszünk az álmainkban. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy szavakkal, kézlegyintéssel eltántorítsanak minket a kijelölt utunktól. Már  el is mosolyodunk a visszafogó szavakra, ha többször halljuk,  immunisak vagyunk  Felvérteződtünk. Mégis, mi hat ránk? Az a belső kép és hang, amit őrzünk magunkban. Kibővítettük az értelmünket. Igen, játsszuk az eszünket. A világ kitágult. A lehetőségeket megteremtjük.- Mit találtatok ki - már megint?  Ez a kérdés szinte balzsam a lelkünknek. Nekünk mindig lesz új és újabb ötletünk, és van rá fedezet. A végrehajtók száma egyre növekszik. Van rosszindulat és jóindulat, mikor melyik kerül előtérbe. A várat felépítettük, védelmünk jó. A rossz be van kerítve, idő kell annak is, hogy kitörjön, de mindig résen állunk. Nem nyugszunk a bőrünkben? - Nem erről van szó. Rájöttünk, hogy mi a dolgunk, hiába bántja egyesek szemét. A jobb agyfélteke működik, használjuk. Nyitottak vagyunk. Szükség van ránk, az álmodókra.  Az álmunk programot ad, diadalt.  Ki hitte volna?  Mi. - Az  álmok valóra válnak.

 

Éli könyve: színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 118 perc, 2010.

Rendező: Allen Hughes és Albert Hughes

Éli szerepét Denzel Washington játssza, Claudia-t pedig Jenifer Beals, Carnegie-t Gary Oldman.

Mit tesz az atom a földdel? Mi lesz, ha a föld elpusztul? Hogyan élnek azok az emberek, akik megmaradtak? Miért más Éli, a harcos? Mit ad a hit Élinek? Milyen könyvet keres a nagyhatalmú Carnegie? Mit tudunk meg Claudiáról és Solaráról (Mila Kunis)? Mi lesz a könyv sorsa? Éli hogyan teljesíti feladatát?

„...ha már elpusztul a világ, legyen a sírjára virág!” Ez a film kizárja a lírát. Csak néhány nő maradt meg, az atompusztítás nyomán, de az ő szerepük nem meghatározó a filmben, talán csak a befejezésben, pedig bennük még van készség arra, hogy másokat segítsenek. Kemény, kegyetlen, igazságtalan férfivilágot láthatunk a kietlen, kiégett földön. A főhős, Éli egyedül van, járja a maga útját, Nyugat felé törekszik, de a nagyhatalmú Carnegie akadályozza, szeretne felette is uralkodni, ugyanis megszállottan keres egy könyvet, és mindenkit elpusztít, aki ellenáll neki. A könyvtől hatalmának kiterjesztését reméli. Éli másként gondolkodik, mint a többi férfi, óvja a könyvet, hogy beteljesítse küldetését. Útközben megmenti Solarát a kegyetlen útonállóktól és hagyja, hogy kövesse az úton. Carnegie hiába szerzi meg a szent könyvet, nem tudja használni, mindenki elhagyja... A főhős eléri célját, megtalálja a "szigetet", és azt az embert, akinek fejből tollba is diktálhatja a szent könyv. a Biblia szövegét és az útja is véget ér a földi  világban, de a szelleme tovább él. - A hit megacélozza az ember erejét és még azt is elviselhetővé teszi, ami szinte elviselhetetlen. 

Éli könyve című film: "A Földet 30 évvel a történet kezdete előtt atomháború pusztította el. A világvége utáni pusztaságban az erőszak az úr. Ha nem hord az ember szemüveget, könnyen megvakulhat. Az utakon lerobbant, holtestekkel teli autók állnak, fosztogatók leselkednek a vándorokra. Éli, a magányos harcos nyugatra akar eljutni, hogy beteljesítse küldetését. Van nála valami, ami értékesebb minden fegyvernél és az élelmiszernél is. Egy könyv utolsó példánya, amely hitet adhat az embereknek, hogy van remény az újjászületésre. Vannak, akik ölni is hajlandóak azért, hogy megszerezzék a Bibliát. Éli a kisvárosban keresztezi a környéket uraló hadúr útját. Carnegie a martalócaival megszállottan kutatja a könyv nyomát, a könyv segítségével akarja kiterjeszteni hatalmát. Az emberiség sorsa Éli kezében van." (NET)

Hozzászólás

Csurdu: Az álmok valóra válnak - valóban igaz, nemcsak Petőfinek sikerült, napjainkban is olvashatunk olyan történeteket, hogy valóra vált egy-egy álom. Az elérhető álom: nagyon erős, sokszor visszatérő  kép születik az álmodóban, mégpedig spontán, önkéntelen ábrázolások, kapaszkodók, olyan kívánsággal, rezgésekkel, mintha már a vágyott dologban élne, amely az akaratát megedzi, és megvalósul az álma. 

-

csurdu - Balogh Márta

Vajon megváltozik a Föld?

A Földtenger varázslója,  Naushika – A szél harcosai, Az arany iránytű…Lehetetlen, Az éhezők viadala,  Éli könyve, A galaxis őrzői, Csillagok között, Jupiter felemelkedése, Vasember - Ultron kora, Az út... számtalan film is  közvetve vagy közvetlenül arról szól, hogy veszély leselkedik a Földre, sőt az elpusztult, az élhetetlen földet is láthatjuk, meg azt is , hogy ha van is menekvés, csak keveseknek sikerül eljutnia az élhetőbb helyre. 

-

csurdu - Balogh Márta