Anyámnak (vers), Gondolatok

Csurdu: Anyámnak

Lelkemnek őstápnedve,
Anyám, anyám, merre vagy te?
Élő képlet él fejemben,
Harcos szívem dobol bennem,
Tüzel szemem, forró testem,
Ezer érzés van énbennem.
Hol a gyógyír? - Mutasd nekem!

Sajgó vágyam száll felfelé,
Csak a sok gát van a helyén.
Testiségem csupa verem,
Könnyem nyelem, ha tehetem.
Amerre vakon elgázolok,
Csak vadulok, csak alkuszom,
Csak a szív zenéje hangsúlyos.

Eszem tapad érzékemre.
Szívet hordok érzékemben.
És démonait a nőiségnek
Űzném, kergetném, de hiába.
Oly ragadósak, oly bogáncsosak,
És kényszer szülte társaságukban
Újra meg újra megbántom magam.

Anyám, te meg én egyek vagyunk.
Ingadozva járunk, süppedünk,
Mégis továbbvisszük értékeinket.
Megőrizzük kincseinket.
Forradalmakat nyerünk,
Hogy a természet adja nekünk
Azt, amiért megszülettünk.

„Erich Fromm A szeretet művészete című könyvében azt írja, minél több tudás van egy dologban, annál nagyobb a szeretet. Persze ehhez sokat kell boncolgatni a szálakat, mint egy szerep kibontásánál.” (Békés Itala)

Szegő András beszélgetett Békés Italával: „Engem az boldogított, hogy szerepeltem! Tanulás helyett még az utcán is táncoltam, énekeltem. – Sz. A.: Italám, ez az irigylésre méltó derű miből fakad? Hiszen annyi mindenen ment keresztül! – B. I.: Talán abból. Tudomásul kell venni, hogy az élet nem kékmadár. Szörnyű és csodálatos. Ahogy Madách mondja: „Az élet mellett ott van a halál,/ A boldogságnál a lehangolás, / A fénynél árnyék, kétség és remény.” Meg talán abból, hogy jóban legyünk önmagunkkal.” (Nők Lapja, 2017. 10. szám)

A közel kilencvenéves barátnőm mondta, hogy őt már nem tudják meglepni az emberek, átlát rajtuk. El is hiszem neki.

Futball Vb 2018: Vajon ki fog nyerni, a belgák vagy a franciák? A franciáknak drukkoltam, a belgáknak nem tudom megbocsátani az európai bajnokságon tanúsított fölényes magatartásukat a magyarokkal szemben. Jók lehetünk akkor is, ha szerényen viselkedünk. Végig harsogtam a meccs közben: francia lő, gól!  Magam is meglepődtem, amikor tényleg gól lett, egy fejessel a labda bekerült a kapu hálójába. A franciák nyertek 1:0-ra, legyőzték a belgákat az elődöntőben. – A francia futball válogatott játssza a döntőt.

„Rossz a hazudósnak! –  Ijesztő megállapításra jutottak London Universyti College kutatói, akik kísérletükből azt a következtetést vontak le, hogy az aprócska hazugságok egyre nagyobbakhoz vezetnek, azaz életformává válhat a hazudozás. E folyamat közben agyunk érzelmekért felelős területe „elfárad” a sok hazudozástól, és érzéketlenné válik. Mit vonhatunk le ebből? Tán csak azt a közhelyességnek tűnő megállapítást, miszerint ne kezdjük el! Próbáljunk hűek maradni az igazsághoz, még akkor is, ha időnként kényelmetlen! Bár könnyű ezt mondani… Ám, ha vesszük azt a fáradságot, hogy végiggondoljuk, és elfogadjuk a zseniális G. B. Shaw megállapítását, valamivel szebb lehet az életünk még a hazudós világban is. „A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő nem tud hinni senkinek.” V. Kulcsár Ildikó: Ön miért (nem) hazudik? = Nők Lapja, 2018. 28. szám)