Alaszka (film)

Alaszka 1996

Egy kis faluban, ahol mindenki ismeri egymást, zajlik a mindennapi élet. Egy fiú, meg egy lány kajakozik a folyón hazafelé, gyorsan kiszállnak, mindegyik rohan, késésben vannak.

A lány, Jessie rádiótelefonon szokott beszélni az apjával, aki pilóta, Jake Barnes, és térképen vonalzóval követte az útját, a megadott szélességi fokoknak megfelelően.

A fiút, Sean-t pedig a gépi játékok vonzzák, de géphiba miatt nem tudott sokáig játszani.

Majd egy sítalpas repülőgép szállt le a vízre, kikötött, a pilóta, Jake pedig sietett a gyerekeihez.

A Jessie nagyon szereti a természetet, a Sean pedig elégedetlen, városban jobban érezte magát, és szemrehányást tesz apjának, aki éppen hazatért.

A pilótának az a dolga, hogy utánpótlást szállítson a sziklás hómezőkre, Alaszkába.

A fia rabja a gépi játékoknak, és az apja ezt a szemére veti.

Veszekednek, a lány mérges a testvérére, de a munka közbeszól, véget vet a családi vitának, egy pilótának mindig mennie kell, ha hívják.

A gyerekek hiába várták haza az apjukat.

Mi történhetett? Bármi is legyen, hittek az apjukban, nem halhat meg, erősebb annál. Ha lezuhant a gépe, akkor is életben maradt. Egy repülőmentő kutatta a pilóta nyomát, de nem talált rá a repülőre.

Hol van a pilóta? Lezuhant az Ördögfokra, egy magas sziklacsúcsra, veszélyben az élete, összetört a gépe, ő maga is megsebesült, eltörött a lába…A repülőroncs pedig tovább csúszott, egy lentebbi sziklacsúcsra.

A Sean egyedül indult volna az apja keresésére, de Jessie nem engedte el, ő is vele tartott. Kajakkal mentek apjuk után. Mitől vált veszélyessé az út? Sziklák meredeztek a folyóban. Sikerült túljutniuk ezen a folyószakaszon.

Mi történik a faluban? Rájönnek, hogy eltűntek a gyerekek. A mentőrepülő utánuk megy. Az orvvadászok félrevezetik a mentőpilótát, hogy távolabb kerüljön tőlük, zavarja őket.

Hol kötnek ki először a gyerekek? Éppen az orvvadászok tanyáján.

A fiú magához veszi az öngyújtót, és kiengednek a „börtönéből” egy rabul ejtett jegesmedvebocsot.

Hogyan folytatják az útjukat? Újból kajakoznak.

Mi történt a medvével? Utánuk úszik.

A második pihenőjükön megjelenik a medvebocs, megeszi a vacsorájukat, sőt a serpenyőt is elrágta volna, ha hagyják, de egy csokival kiengesztelődik.

Kik a nem várt vendégek, a látogatók? Az orvvadászok, akik cukkolják az öngyújtóval, a megrágott serpenyővel a gyerekeket, de nem bántják őket. Elmennek. tovább keresik,  medvebocsot, de sokáig nem találják, pedig keresik csónakon, repülővel. Majd rájönnek, hogy a medve a gyerekek után megy.

Hogyan folytatják az útjukat a gyerekek? Kenuval. Majd felmásznak egy hegy tetejére, ahonnan látszik az Ördögfok, és oda igyekeznek. Sean mintha utánozná a jegesmedvét, elcsúszik, háton jön, csúszik lefelé, beüti a fejét egy kőbe. „Brumi” odamegy hozzá, nyalogatja, erre az érzésre és a Jessie kiabálására ébred fel Sean. Meglepődik a történteken, a lány pedig meg van rémülve, hátha komolyabb baja lett a bátyjának.

Harmadik pihenő? A lány figyelmesebb, a fiú óvatlan. A lány ápolja.

Kenuval mennek tovább, amit egy régi vadászházban találnak. Megint sziklás folyórészre, majd vízesésre bukkannak. Sean nem tud felkapaszkodni egyedül a fatörzsre. a húga mellé és elsodorja a vízesés.

Ki segít nekik? Egy bennszülött, idősebb férfi, egy nagyapa és az unokája.

Előkerül a szöges cipő, mászni kell. Az egyik hegytetőn pedig megjelenik a vadorzók repülője, és elviszik a medvét.

Mi történt a vadorzókkal? Az elaltatott medvebocs felébredve harcolt ellenük. Először az egyiket harapta meg, majd a másikra ugrott, és egy kis robbanást is okozott repülőn, és a technikai hibát nem lehetett helyben megjavítani. Az orvvadászok kénytelenek voltak gyalog folytatni az útjukat, bárhová is mentek.

Az út végére a Jessie fárad el, és Sean a kezdeményező.

Egy havas csúcson a szakadék fölött rátaláltak az apjukra, a repülőroncsban, és nehezen lehetett megközelíteni.

A fiú kötélen lemászik az apjához, a roncsrepülő nem bírja a súlyt és a darabjaira hullt. Kötélen az apa és a fia, túl nehezek ketten, félő, hogy a lány is lezuhan, a kötél is elszakad.

Megjelenik a medvebocs, segít a lánynak megtartani a kötelet.

Többszöri próbálkozás után a Sean felmászik egy segítő kötélgyűrűvel, amit apjától kapott, amit csúsztat maga előtt, közben a súlya a sziklán van. Felér a csúcsra.

Most hárman együtt húzzák fel az apjukat. Sikerül. Az apa azzal viccelődik, hogy soká elmaradtak, késtek. Összeölelkeznek, így örülnek egymásnak.

A mentő repülő is megérkezik.

A kis medvebocs pedig visszakerül az élőhelyére, bármennyire nehéz a válás, öleli a fiút, öleli a lányt, puszit is ad nekik.

A gyerekek is tudják, hogy neki, Bruminak ez a legjobb, anyát és testvért kapott a hómezőn. – Ez a boldogság valósága, amikor megmenthetjük azt-azokat, amit-akiket szeretünk.

Hozzászólás

A messze földön, Alaszkában, ahol az emberek nem egymás hegyén-hátán élnek, friss és tiszta a levegő, kell a mozgás, hogy a hideget bírják. Az érintetlen természet minden szépségét láthatjuk. Az alaszkai tavasz szépséges, zöld tájait, a hömpölygő folyót, a szeszélyes és a kellemes folyószakaszt, a vízesést, a sziklákat, meg a hólepte hegyeket és a hómezőket, meg az egyik főszereplőt: a jegesmedvét.

-

csurdu - Balogh Márta

Hozzászólás

„A chicagói Jake Barnes - felesége halála után - két gyermekével az alaszkai kis faluba, Quincybe költözik, hogy új életet kezdhessen. Jake, a pilóta azzal keresi meg a család kenyerét, hogy utánpótlást szállít a világtól elvágott alaszkai kis településekre. Gyermekei közül a természetimádó Jessie remekül érzi magát új lakhelyükön, de a tizenötéves Seannak édes mindegy, hol van, őt csak a komputeres játékok hozzák lázba. Jake-et egy szép napon éppen egy heves családi vitából szólítja el a kötelesség, egészségügyi szállítmányt kell sürgősen eljuttatnia a rendeltetési helyére. A rossz időjárási viszonyok közepette a gép lezuhan. Jessie és Sean elindul, hogy megkeressék édesapjukat.”

Amerikai, családi kalandfilm 109 perc 1996

-

csurdu - Balogh Márta