Úton (líra), Gondolatok

Csurdu: Úton

Ha jő a zűrzavar átka

Boríts ködöt az éjnappalra

Szemenszedett virágaid

Hajítsd szét a nagyvilágba

Ne gyűjts csokrot álmaidból

Ne takargass a jövőnek

Újat akarj vágyaidnak

Újat szeress - mindig újat

Ne kutasd e világtájnak

Legrejtettebb talányát

Ne simítsd ki gyűrt világát

Takarítsd az erőid 

Szabadítsd fel a forró mait

A külszín absztrakt színeit

Forgó lélek száguldmányát

Lassítsák meg tetteid

 

Mit élünk meg ifjan (Úton) és mit élünk meg idősebb korban (Minden út)? Az egyikben minden gondolat heves, a másikban letisztult.

Akinek drogos ismerősei vannak, tapasztalatokat szerez a drogról, az nem fogadja el, a jó statisztikákat hogy egy-két hónap alatt, kevesebb a drogélvező, hiszen tudja, hogy orvosi segítség is kell ahhoz, hogy egy ember megszabaduljon a drogtól, és ez nem megy egyik napról a másikra. Az is igaz, hogy léteznek a prevenciók, a megelőzés különféle módjai,  a tájékoztatók és egyebek, de csak akkor működnek, ha az egyén felismeri, hogy az egészség fontosabb, mint a pillanatnyi eufória, örömérzés, elmevillongás. Ahogy van alkoholelvonó intézmény, úgy van, drogelvonó intézmény is, és az is előfordulhat, hogy visszaeshet egy idő után a páciens. Akinek tapasztalatai vannak a drogról, az nem fogadja el, a jó statisztikákat hiszen tudja, hogy orvosi segítség is kell ahhoz, hogy egy ember megszabaduljon a drogtól, és ez nem megy egyik napról a másikra. Az is igaz, hogy léteznek a prevenciók, a megelőzés különféle módjai,  a tájékoztatók és egyebek, de csak akkor működik, ha az egyén felismeri, hogy az egészség fontosabb, mint a pillanatnyi eufória, örömérzés, elmevillongás. Ahogy van alkoholelvonó intézmény, úgy van, drogelvonó intézmény is, és az is előfordulhat, hogy visszaeshet egy idő után a páciens. – Vajon, mi kell ahhoz, hogy egy ember drogmentes legyen? Gyökeres életmódváltás segíthet.

A megvilágosodás pillanatai: elmevillongások.

Kiemelek a gondolatokból

Mit élünk meg ifjan (Úton) és mit élünk meg idősebb korban (Minden út)? Az egyikben minden gondolat heves, a másikban letisztult.

-

csurdu - Balogh Márta